Fremtidens erhvervseventyr venter forude
I Connect Køge Business Club venter der den 3. oktober en udsynstur udover det sædvanlige. For hvad er det lige de mestrer i det vestsjællandske, hvor den bæredygtige og cirkulære tankegang står højt på agendaen for flere af områdets toneangivende virksomheder?
Hos Scanmetals har grundlægger og adm. direktør Ejvind Pedersen formået at skabe en international cirkulær produktionsvirksomhed. Her har man specialiseret sig i at genanvende værdifulde metaller, primært fra slagger, som er et restprodukt fra forbrænding af affald.
”Globalt sparer vi årligt verdenssamfundet for ca. 2.000 tons CO2 pr. dag, hvor vi med avanceret teknologi udvider metaller såsom kobber, aluminium og messing. Og i år runder vi ca. to mia. i omsætning, men virksomhedens succes er også kun mulig, fordi vi formår at tiltrække dygtige og engagerede medarbejdere, hvor alle har en stor interesse for vores grønne profil, som er vigtige værdier for de ansatte.
Samtidig med det får medarbejderne lov til at eksperimentere og afprøve nye ting, og det er virkelig noget vi kan mærke motiverer,” udtaler Ejvind Pedersen, der på udsynsturen står for dagens spændende rundvisning, og fortsætter:
”I dag består koncernen af 300 medarbejdere fordelt på vores to fabrikker i Danmark, en i Birmingham, en i Bremen og den nyeste fabrik i Zaragoza. Og fælles for alle vores afdelinger er, at vi konstant er på forkant og hele tiden videreudvikler på genanvendelse af ressourcer. Jeg ser meget frem til at kunne inspirere andre virksomheder – og vigtigst af alt er at springe ud i det uanset, om man har mod på større eller mindre bæredygtige tiltag.”
Samarbejde betaler sig
På udsynsturen skal vi naturligvis også besøge verdens førende industrisymbiose – Kalundborg Symbiose, som i dag består af 16 virksomheder.
Sekretariatschef Lisbeth Randers vil stå for dagens rundvisning, hvor vi hører mere om partnerskabets samarbejde i forhold til at udnytte hinandens ressourcer og affald på den bedst mulige bæredygtig måde.
”Som borger i Kalundborg er det fantastisk med egne øjne at opleve, hvordan byen har løftet sig og i den grad udviklet sig til et attraktivt erhvervsområde, med masser af byggeri og aktivitet. Når industrien trives, understøtter det også underleverandørerne, og det er med til at højne værdien og livskvaliteten i vores område,” siger Lisbeth Randers, der kun kan opfodre til, at man som virksomhed ser ens engagement i et større perspektiv.
”Virksomhederne tør engagere sig, er udviklingsparate og ser styrken i symbiosen, hvor alle partnerne tilsammen har endnu flere kræfter at arbejde med. Det er en investering, man gør sig, der på den lange bane både gavner egen virksomhed samtidig med at bidrage positivt til den grønne omstilling og et bæredygtigt økosystem.
Symbiosen har eksisteret siden 1972, og vi vil gerne inspirere tjl at samarbejde betaler sig! Her er det vigtigt, at man som virksomhed kan se den konkrete værdi, der bliver skabt i et fællesskab.”
Kalundborg Symbiose er også et kendt brand i udlandet, hvor delegationer fra bl.a. Japan, Columbia og USA søger mod det vestsjællandske for at søge ny viden og inspiration til lignende symbioser.
Besøg på Danmarks største vingård
Et yderst smagfuldt besøg er i vente, når sidste stop på dagens udsynstur er ved intet mindre end Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingaard.
Her vil Merete Jensen, PR- og marketingmedarbejder, fører an, når vi spadserer ned igennem vinmarken efterfuldt af lidt lækkert at spise samt delikate vinsmagninger – naturligvis fra egen produktion.
”Dét at dyrke vin er ikke kun et landbrug – det er en passion! Jeg er så privilegeret at have Danmarks smukkeste arbejdsplads, hvor det bakkede landskab, som er formet fra istiden, havudsigten og de mange kilometer vinrækker, gør oplevelsen helt særlig.
Dyrehøj Vingaard er – for mig – indbegrebet af mod, iværksætteri, flid, ildhu, gåpåmod, faglig dygtighed og professionalisme. Gården og den omkringliggende natur, der rummer 10 hektar, fredede arealer med 130 forskellige arter af flora og fauna, har igennem mange år været et fyrtårn på Røsnæs,” fortæller Merete Jensen og fortsætter:
”Vi hører fra flere af vores besøgende, at de føler sig hensat til syden, når de introduceres for ”særlige udsigtsspots” på rundvisningen. På turen kan man se frem til at smage udsøgt dansk produceret vin i særklasse. Her vil man også opleve en produktionsvirksomhed, som er helt anderledes, hvor man år for år har forfinet processerne, udvidet produktionsfaciliteterne samt formået at tiltrække dybt dedikerede medarbejdere til gården – også fra udlandet.
Jeg håber, at de besøgende får en vaskeægte ”aha-oplevelse” – både hvad angår vores vine, men også over at se, hvor professionel en virksomhed, Dyrehøj Vingaard er!”
Klik her og tilmeld dig Connect Køges inspirerende udsynstur.
Få overblikket over vores kommende arrangementer her.
Merete Jensen, PR- og marketingmedarbejder, Dyrehøj Vingaard.
Lisbeth Randers, sekretariatschef , Kalundborg Symbiose