Vindmøller og solceller kræver modige beslutninger
Direktørens hjørne
Fremtidens vækst og udvikling afhænger af grøn strøm. Jeg oplever aktuelt, at flere virksomheder i Køgeområdet melder om stigende krav fra kunder og samarbejdspartnere om at levere grønne energirigtige løsninger. Det betyder, at vi i dag står over for en markant vækst i behovet for grøn strøm – både til eksisterende produktion, elektrificering af transport og nye teknologier, som kan fastholde lokale arbejdspladser og være med til at skabe endnu flere jobs i vores område. Samtidig betyder en udvikling af vores velfærdsområder, som fx vores lokale Supersygehus, nye skoler og andre større offentlige institutioner, der også kræver nem adgang til grøn strøm. Det forventer kunder og borgere.
For at imødekomme fremtidens behov for grøn strøm, har regeringen allerede iværksat tiltag, som skal firedoble produktionen i Danmark af vedvarende energi på land frem mod 2030. Det handler om at sikre, at vores lokale virksomheder kan vokse og trives i en fremtid, hvor bæredygtighed er en forudsætning for konkurrenceevne. En af de væsentligste brikker i denne omstilling er adgang til grøn strøm til en stadig mere elektrificeret produktion.
Det aktuelle spørgsmål her i Køge er, hvordan sikrer vi os, at Køges virksomheder har adgang til den nødvendige grønne energi? En del af løsningen er at udpege og etablere lokale vedvarende energianlæg (VE-anlæg), som kan levere den grønne strøm, vi skal bruge. Det kan være solcelleparker, vindmøller eller andre innovative energikilder, der kan producere bæredygtig energi lokalt.
Men hvor skal fremtidens grønne energiproduktion ligge er en svær beslutning, og den deler vandene, for kun de færreste ønsker vindmøller og solceller i baghaven. Det udstiller et paradoks, som Danmark og Køge står over for, når det kommer til grøn omstilling. Langt de fleste danskere mener, den grønne omstilling er vigtig. Men kun en ud af syv danskere er, ifølge en analyse lavet for Andel af Norstat, ikke villige til at acceptere opsætning af vindmøller i deres kommune, hvis de påvirker naturen eller deres udsigt. Konsekvensen er, at vi omstiller meget langsommere, end hvad der er brug for.
Vi har derfor brug for, at beslutningen om placering af VE anlæg tages på et fagligt og oplyst grundlag. Placeringen af nye energiparker skal naturligvis altid tage højde for både mennesker og natur. Dog bør vægtningen af de enkelte hensyn vejes op imod det store billede. Netop her kan vi alle bidrage til, at vi rykker os hurtigere i den rigtige retning. For vi skal have den grønne omstilling op i gear, vi skal alle tage vores tørn i den proces. De mennesker der får en energipark i baghaven – skal naturligvis kompenseres for den gene og det værditab, som energiparken medfører. Og det kræver politikere, der i fællesskab går sammen og drøfter, hvilke tiltag der skal til for at gøre en forskel for den grønne fremtid. Og det kræver, at du og jeg bakker op om de nødvendige beslutninger for fremtidens grønne løsninger, og vi sammen hilser sol- og vindproduktion velkommen!