fbpx

Et nyt år bringer nye muligheder

Modige initiativer er opskriften i 2023

Inden år 2022 løber ud, skal du have en julehilsen, hvor vi ser lidt tilbage og mere frem.
Det har på mange måder været et turbulent og krævende år for erhvervslivet. Vi gik ind i året med nul-renter og et boost i økonomien efter coronakrisen. Men Ukraine-krigen, energikrisen og inflationen har vendt fuldstændigt op og ned på det billede. En hel generation, der kun har oplevet vækst og lave, stabile renter skal nu til at vænne sig til en langt mere omskiftelig verden, hvor gæld ikke er gratis, og de økonomiske vilkår kan ændre sig med meget kort varsel.

Ja, der er sket meget uventet i 2022 og mange siger, at vi lever i en tid præget af særlig uforudsigelighed. Det mener jeg dog ikke. Nutiden er ikke specielt mere uforudsigelig end tidligere år, og det er ikke sværere at være virksomhedsleder i dag end før i tiden. Naturligvis sker der meget og alvorlige ting i tiden. Og ingen kunne forudsige ved sidste årsskifte, at Putin skulle blive vores fjende og økonomien skulle vende i løbet af 2022. Men før i tiden kunne man heller ikke forudsige fremtiden og ændringerne kom også i spring, som da ingen i 1999 kunne forudsige, hvor mange smartphones der ville være i år 2022, fordi der slet ikke var nogen smartphones i 1999. Derfor skal vi være varsomme med forudsigelser og med data, som vi bygger strategier på. Ofte rammes vi af vanetænkning i vores planlægning, og bliver overhalet indenom af virkeligheden.


Jeg oplever, at de dygtige og succesfulde virksomheder er dem, som møder virkelighedens ”uventede” hændelser med et åbent sind og ser muligheder i situationen frem for trusler. Især er det gældende, at de virksomheder der viser handlekraft og udfører modige initiativer og tilpasser produkt og marked løbende vil være fremtidens vindere. Uden sammenligning i øvrig med Køgeområdet, så så Mærsk mulighederne i den grønne omstilling tilbage i 2017 og valgte modigt at sælge hele olieforretningen fra og omstille sig til nye grønne teknologier samt indfører nye systemer ved håndtering af containere. Modige initiativer, der sammenlagt har ført til at Mærsk aldrig har stået stærkere.

Optimistisk syn på 2023

I det hele taget ser jeg optimistisk på 2023 og fremtiden. Vi går et år i møde med fortsat usikkerhed – sådan er det. Men også et år med en lang række potentialer, som vi sammen her i Køge kommune skal gribe efter og udnytte positivt – for eksempel den grønne omstilling og hele digitaliseringsdagsordenen. Derfor er jeg meget fortrøstningsfuld for 2023 og ser frem til bl.a. at bistå med formulering af ny erhvervspolitik for Køge Kommune. En politik som bygger på virksomhedernes behov og ønsker på baggrund af dialogmøder med dig og dine kolleger. Dertil er det en glæde, at Køge byråd melder så markant ud, at den foreslår fuldstændig omstilling af Lynetteholm projektet i Køge Bugt, hvor der peges på bedre udnyttelse af allerede eksisterende erhvervsarealer. Det er godt set af byrådet.

Med det ønskes du en god jul og godt nytår – et år, hvor du kan tage modige initiativer. Husk, at du kan komme godt i gang og starte året med god inspiration og godt netværk på vores nytårskur, som afvikles på Tapperiet d. 26/1 – se mere ved klik her.