fbpx

Vi skal være modige og tage opgaverne på os

Vi skal være modige - Direktørens Hjørne

Direktørens hjørne

Jeg sender dig her årets sidste nyhedsbrev med en refleksion og tre fokusområder. Først refleksionen.

År 2023 blev slet ikke så slem, som mange ellers havde spået ved årets begyndelse. Der var udsigt til en alvorlig energikrise, hyperinflation og rentestigninger, men her i Køge kommune oplevede vi tværtimod fortsat vækst og fremgang, hvilket resulterede i aktuelle historisk lave ledighedstal.

Tendensen er dog også, at vi lige nu hører fra flere håndværkere og byggerier, at de har lavvande i ordrebøgerne med udsigt til en svær start på 2024. Inden for procesindustrien og en række følgeindustrier (smede og elektrikere), melder man derimod om stor travlhed og står med masser af opgaver, der primært er trukket frem af Novo Nordisk udvidelser ved Kalundborg.

Julehandlen tegner også positivt båret frem af lav inflation og lønstigninger. I hvert fald venter detailhandlens talerør Dansk Erhverv i en ny prognose, at detailsalget for november og december vil runde 91 mia. kr. på landsplan. Det svarer til en stigning på ca. 4 pct. i forhold til sidste år. Ja, rundt i de små Køgensiske hjem bliver vinen, portvinen og julegaverne nok en anelse dyrere i år😊. 

Ser vi nærmere på 2024, bliver det et år med fokus på digitalisering – AI og bæredygtighed. Og det bliver uden tvivl et år, som vil kræve mod og målrettethed. Vi får brug for modige beslutningstagere, der tør se realiteterne i øjnene, sætter klare mål og tager de udfordrende, men nødvendige beslutninger. 

Det gælder for det første i forbindelse med udformningen af Køge Kommunes nye erhvervspolitik. Byrådet har netop sendt et ambitiøst forslag til ny erhvervspolitik i høring frem til 16. februar. Det er et godt udkast, bygget på inputs fra erhvervslivet. Og særlig nyt er en ændret retning for erhvervsudviklingen i Køge kommune væk fra transport og logistik over til at fremme og udvikle produktion og innovative virksomheder. Det hele lyder rigtigt, dog savner jeg en overordnet vision for, hvad byrådet vil opnå med erhvervsudviklingen. En vision kunne f.eks. være at skabe 10.000 flere arbejdspladser inden 2030 på et bæredygtigt grundlag eller et klart ønske om, at Køge kommune skal være kendt for at være Danmarks mest dynamiske og vækstskabende erhvervsområde. Det er til gengæld meget glædeligt, at Køge kommune vil sætte virksomhederne i centrum og stræbe efter at forbedre sagsbehandling og den kommunale erhvervsservice.

Næste fokusområde er, at vi alle skal være meget mere modige omkring den bæredygtige udvikling. Jeg er ikke imponeret af den netop afsluttet COP28. Det står klart, at klimakrisen kræver handling i dag! Jeg er er selv ved at ændre indkøbs- og rejsevaner. Og lokalt bør virksomheder og kommunen gerne sætte klare og ambitiøse krav for f.eks. bæredygtige indkøb og krav til bæredygtighed ved udbud af opgaver. Tænk sig hvad der ville ske, hvis vi i Køgeområdet sagde, at vi ville arbejde for 100% CO2 fri kommune i 2030. Vildt, men kan realiseres, hvis vi har viljen og modet.  

Tredje og sidste fokusområde er, at vi skal vise mod til at se indad. Det er nu, at du skal bruge tiden her omkring årsskiftet til at trimme egen virksomhed og forretning. Har vi den rigtige retning? Skaber vi værdi og er relevante for vores kunder? Har jeg de rette medarbejdere/kompetencer? Osv. Tjek efter og vis mod ved dine handlinger. Tøv ikke med at række ud efter hjælp ved dit eftersyn af strategien – klik her for tilskud og inspiration via SMV:PRO.

De bedste ønsker til dig for en glædelig jul og et lykkebringende nytår. 

PS: Vi ses til et brag af en fest med inspiration fra nye teknologier, godt netværk og hyldest til de særlig dygtige erhvervsfolk ved Nytårskuren d. 18/1. Vi håber at se dig! – Tilmeld dig ved klik her.  

Glædelig jul og godt nytår. Vi ses i 2024! 😊