fbpx

Fælles front for hurtig realisering af Køge Diget 

Direktørens hjørne

Jeg har som vestjyde fra Ribe-kanten i mit liv oplevet flere alvorlige storme og selv prøvet at været storm-evakueret. Dog vil jeg sent glemme sidste fredag aften d. 20/10 til lørdag morgen. Det blev en historisk aften og nat. Metrologerne havde i god tid varslet, at Østdanmark ville blive ramt af en voldsom storm og store vandstandsstigninger. Og det begyndte allerede at blæse op om torsdagen. Jeg blev selv noget overrumplet over, hvor hurtigt vandstanden steg i Køge Å. Det gik så stærkt, at vandet med ét stod helt op til vores have i Det Grønne Hus, og jeg måtte torsdag formiddag smide bukserne og hoppe i åen for at redde vores udlejningskanoer. Nok et vældigt ømt syn for de forbipasserende. 

Vinden og stormen tog til i styrke op ad fredagen. I de kommende hektiske timer oplevede jeg et yderst stærkt sammenhold blandt alle i Køgeområdet, der kæmpede for at ”passe på Køge” og undgå en katastrofe. Lige fra Køge Kommunes dygtige medarbejdere, beredskabet, eksterne samarbejdspartnere og private. Alle arbejdede på højtryk og intensivt for at være klar til at modstå de store vandmasser. Der blev knoklet i døgndrift og ydet en fantastisk indsats for at sikre Køge Bugt. Sandsække blev fyldt. Barrikader bygget og watertubes udrullet. Mange mennesker og maskiner var på højtryk i adskillige timer. 

Fredag nat var stormen på sit højeste, og flere steder var det tæt på at gå galt. I Køge blev vandstanden vurderet til at have nået 180 cm, da stigningen var på sit højeste. Blæst og bølgeeffekt udgjorde et voldsomt pres og var ekstremt hårdt ved det udstyr, der var lagt ud for at sikre by og beboelsesområder. Dog lykkedes det at holde de store vandmasser ude af Køge by, og de mange gode forberedelser viste sig at klare presset fra den voldsomme og historiske store storm. Du kan læse mere om de voldsomme timer og stormens udvikling i løbet af fredagen klik her.


Sæt turbo på realisering af Køge Diget 

Heldigvis fik vi sammen reddet stormen af i denne omgang. Men det var tæt på. Vandet stod højt, og selv Københavnsvej fik bølgeskvulp at mærke. Stormen i sidste uge viste med al tydelighed, at det er stærkt påkrævet at få realiseret Køge Diget – og det skal ske hurtigt!

Store værdier er på spil, og vi skal undgå at politiske trakasserier og træge myndigheder bremser for et helt absolut nødvendigt og åbenlyst behov for hurtig kystsikring. Jeg ved, at erhvervslivet bakker 100% op og hjælper gerne de lokale politikere, hvis der er behov for et tryk længere op i systemerne. Borgmester Marie Stærke har allerede lagt sig i selen og havde Erhvervsminister Morten Bødskov på besøg ved Køge Havn sidste søndag. Her var budskabet, at det IKKE alene er en kommunal opgave at sikre Køge Bugt og lave klimatilpasninger. 

Nu skal vi sammen igen holde momentum og vise stærkt sammenhold for at få sikret vores kyststrækning. Ingen ved, hvornår der igen indtræffer en 100 års stormhændelse. Du kan læse mere om Køge Diget – klik her.

De bedste hilsner
Allan Munch – Direktør hos Connect Køge