Nomineret til ILoveMyTeam
Landbo-museet Lundekrog – Båret af frivillige kræfter
Sponsoret af
Nomineret til ILoveMyTeam-prisen
I fred og idyl byder de store ikoniske halmdukker Jens og Marie Halm velkommen til det historiske Landbo-museum Lundekrog. Museet har siden 1988 været åben for offentligheden, hvor en hel særlig gruppe af frivillige kræfter gør det muligt at bevare museets eksistens.
”Selvom jeg på papiret er bestyrelsesformanden for vores frivillige støtteforening, så er vi egentlig 12 formænd. Vi sørger altid for, at alle kommer til orde, og vi lytter til den med de bedste argumenter,” siger Kaj Olsson, der har været formand for bestyrelsen i fire år.
Med ildhu og dedikation har de skabt et unikt fællesskab, hvor der altid er plads til at dele glæder og sorger med hinanden.
”Alle dage herude er gode. Det er sådan et åndehul i ens hverdag. Vi har et team, der på tværs af uddannelser og baggrund arbejder fantastisk godt sammen. Vi har forskellige erfaringer, som vi kan trække på, og så er vi meget sociale og støtter hinanden, hvis der er brug for det,” fortæller Jette Claville, som nu på tredje år er kasserer i støtteforeningen.
Magi på museet
For de frivillige medlemmer er det nostalgiske museum noget ganske særligt, som de vil gøre alt for at værne om. Men støtteforeningen er også godt klar over, at det kræver fornyelse, for at sikre museets overlevelse.
Som frivilligt medlem er der mange gøremål i løbet af dagen, men der er også altid tid til sjov, når børn og barnlige sjæle slippes løs på museet. Her er det især det gamle legetøj, der tiltrækker sig opmærksomhed og nysgerrige blikke.
”Børnene er helt vilde, når jeg fortæller dem om det magiske herregårdsvand, som vi har været så heldige at få lov til at dyppe noget af vores legetøj i. De tror næsten ikke deres egne øjne,” siger Kaj henrykt, imens han omhyggeligt demonstrerer, hvordan legetøjet egentlig virker.
Passion for historien
Både Kaj og Jette har store drømme for Landbo-museet Lundekrog, da det for dem er en enestående kulturoplevelse for både børn og voksne på tværs af generationer.
”På andre museer er det ofte kun muligt at betragte museets fund på afstand. Men her hos os kan de besøgende komme helt tæt på og røre ved tingene. Vi oplever, at det har stor værdi for alle uanset alder,” forklarer Jette.
Bestyrelsesformanden er helt enig med sin kasserer, da de her på Landbomusset er unikke i forhold til at fortælle om de historiske udviklinger i samfundet.
”Der findes ikke noget andet museum i Danmark som dette. Alle os frivillige har hver især et historisk område, som vi brænder for og ved en masse om. Det kan være alt lige fra tiden på landet før elektriciteten til udviklingen af høstredskabet,” fortæller Kaj begejstret.
”Det vil simpelthen ikke være til at bære, hvis alle disse fund fra gamle dage går til grunde. Derfor er vi i fuld gang med at hverve nye frivillige medlemmer, som kan styrke vores team. På den måde kan vi forhåbentlig få endnu flere idéer til spændende aktiviteter, som kan tiltrække en masse besøgende,” siger Jette og smiler.