Vi står i en brydningstid
Direktørens hjørne
Det er ikke kun foråret, der bryder med vinteren. Rammerne, som har dikteret hverdagen for virksomheder og finansmarkeder siden afslutningen af finanskrisen – og på nogle områder siden slutningen af 1980’erne – er i opløsning. De kommende år bliver verdensøkonomien og de finansielle markeder dikteret af helt andre forhold end dem, der har svunget taktstokken de seneste årtier. Det er svært at spå – især om fremtiden, men jeg vover at pege på nogle tendenser, som vi skal være opmærksomme på, der kan få store konsekvenser for dig og andre virksomheder.
Energiforsyninger og sikkerhedspolitik. Krigen i Ukraine har på kort tid forandret hele sikkerheds- som forsyningssituationen i Europa. Mange lande – heriblandt Danmark, oplever en markant forsvarsvilje og satser nu på oprustning og overvejer egen produktion af bl.a. ammunition. Store kræfter er også i sving for at ændre energiforsyningerne – især væk fra Russisk gas og sat turbo på den grønne omstilling.
Inflation og renter. På den økonomiske scene er inflationen tilbage. Nogle, herunder Nationalbanken, tror på, at vi vender tilbage til lavinflation og lave renter, efter at den forventede kommende nedtur i Europa og USA er overstået. Jeg kan dog også læse, at et stigende antal økonomer mener, at fremtiden vil byde på højere inflation, højere renter, kortere forsyningskæder, regeringer, der blander sig mere i økonomien og virksomhedernes betingelser, større makroøkonomiske udsving og flere forhindringer for den frie handel.
Kortere forsyningskæder. Jeg tror, at vi vil opleve en modreaktion på årtier med globalisering, lave produktionsomkostninger, uendelige markeder, lave omkostninger til medarbejdere, gratis penge og billig energi.
Grundlæggende ser vi en fundamental forandring i den måde den globale økonomi fungerer på. Vi står ikke kun over for en usikrere verden. Vi står over for at forsyningslinjerne gøres kortere og produktion trækkes hjem.
Spirende innovation og krav om robusthed. Det positive er, at de innovative virksomheder vil vokse og udvikle sig. Og at kriser skaber fornyelse. Virksomheder tænker i nye baner, handler proaktivt og introducerer spændende forretningsmodeller, tilbud og produkter. Det er fantastisk at være med til. Aldrig har vi se så stærk en vilje og kraft for den grønne omstilling og øget brug af digitalisering.
Erhvervslivet i Køge står godt rustet til fremtiden.
En nylig undersøgelse fra Iris Group viser, at erhvervspræstationerne i Køgeområdet er helt i top og vi har landets absolut bedste miljø for iværksættere og vækstskabelse. I en tid med forandringer er det bedste du kan gøre for din virksomhed to ting. Et er at interessere sig mere for den kontekst, virksomhederne sætter sig i. Hvordan skaber du de rigtige netværk omkring din virksomhed? Hvordan får du ny viden om produktion? Hvordan bruger du bedst din bank? Kan man skrue op for rådgivningen, ned for det manuelle processer og skabe mere og bedre forretning? Har du den rette bestyrelse? Spørgsmål som er relevante for at sikre sin en robust virksomhed. Svarene kan du bl.a. finde gennem deltagelse i Connect Køge Business Club, men også ved aktiv at søge de mange nye tilskudsmuligheder for udvikling og vækst. Det er også nu, du skal være vågen og søge de nye SVM ordninger.
De bedste hilsner
Allan Munch – Direktør hos Connect Køge