Optimisme og konstruktivt samarbejde
Rusland, recession og gigantisk ressourcekrise
Jeg fulgte med stor interesse med i sidste uges DAVOS-møde, hvis overskrift i år var ”Globalisering 4.0”. De 3.000 inviterede deltagere – heriblandt 65 stats- og regeringschefer og udvalgte CEO’er fra verdens 1.000 største koncerner – drøftede under plenumdebatter, workshops, cocktailparties og korridormøder de globale udfordringer. Og budskaberne fra mødet er at den globale vækst taber fart, og den globale ulighed vokser. Og aktuelt står vi alle overfor voldsomme forandringskræfter, som avanceret digital, fysisk og biologisk teknologi har sluppet løs i en verden præget af ”usikkerhed, sårbarhed og kontrovers uden fortilfælde”, som det formuleres på mødets hjemmeside. Der kom heller ikke mange positive meldinger fra Davos mødet, hvor krigen i Ukraine og nedlukningen af Kina naturligvis fyldte meget.
Kortsagt er budskabet at den globale vækst står overfor en markant opbremsning. Årsagen er stigende toldsatser, som giver forringelse af internationale handelsforhold og påvirket aktiekurserne negativt. Markant forsyningskrise forværrer også udviklingen. Videre kan klimaændringerne skabe ekstreme vejrhændelser med alvorlige menneskelige og økonomiske tab. Endelig kan politisk uro og parlamentarisk usikkerhed i en række vestlige lande også dæmpe villigheden til at investere i ny vækst.
Spørgsmålet er, hvor hårdt og hvor lang tid dette kan ramme os. Pessimisten som fx den kendte og berygtede investor, milliardær og filantrop George Soros mener, at verden har kurs direkte mod en dyb, dyb krise. Går den profeti i opfyldelse kan vi allerede ved årsskiftet opleve stigende ledighed og en markant recession, som ligesom Coronakrisen også har sit arnested i Kina. Optimisterne, som jeg tilhører, tror på at vi rider stormen af med en mild recession med nedgang i vækst og indkomsttab i en overskuelig periode (2-3 år) Men står vi det igennem og alle samtidig arbejder fokuseret på den grønne omstilling og en mere bæredygtig udvikling, samtidig at vi på den globale scene får omfordelt verdens værdier mellem de få mega rige til de mange utrolige fattige, så går vi alle en bedre fremtid i møde. Muligheden er bestemt til sted for en lys fremtid og vi kan selv som mennesker bestemme retningen – endnu, og hvorfor skulle vi ikke vælge den gode vej.
Flot samarbejde trækker mere uddannelse til Køge – og næste ønske er mere IT-uddannelse
Fra Davos til Køge. Ny forandring kræver viden og i den sammenhæng er det super, at et konkret samarbejde mellem aktører fra det lokale erhvervsliv og Zealand nu fører til, at uddannelsen til Finansøkonom fra næste sommer kan læses på Zealands afdeling i Køge. Processen med ansøgningen om at få ud den 2-årige videregående uddannelse til Finansøkonom til Zealands afdeling i Køge startede hos Michael Buhl, formand for Køge Connect og bestyrelsesmedlem på Zealand, som rettede henvendelse til rektor Ulla Skaarup.
”Jeg fik mulighed for at trække tråde sammen mellem uddannelse og erhvervsliv qua mit netværk og tillidserhverv. Mit bagland havde nævnt hvorfor ikke prøve at få Finansøkonom hertil? Den tanke luftede jeg så for rektor og det førte til en dialog. Vi har vist, at hvis vi står sammen, og har vi en fælles interesse, så kan vi nogle ting. Og det er lykkes her. Og kan vi samarbejde mere, hvad kan vi så ikke få gjort for Køge?” Udtaler Michael Buhl til ugeavisen.
Læs mere om samarbejdet mellem aktørerne fra det lokale erhvervsliv og Zealand her…
Ja, dialog og samarbejde kan skabe noget stort. Næste ønske fra flere virksomheder på min vej rundt i Køgeområdet er, at vi får mere IT-uddannelse til Køge. Udfordringen er allerede i dag stor med at få medarbejdere med IT-specialister og det kan blive et meget alvorligt problem for hele erhvervslivet, hvis vi ikke i god tid får flere til at uddanne sig på dette felt. En analyse fra DI understøtte denne tendens. Opgaven med at tiltrække mere IT-uddannelse til Køge tager Campus Køge og jeg også fat på. Du kan hjælpe os, ved at skrive til mig på am@connectkoege.dk med dine konkrete behov for IT-specialister.
Køge som målby ved PostNord Danmark Rundt d. 16. august
Endnu et sceneskifte. Den 16. august skal det være folkefest i Køge – vil du være med til det?
Sagen er, at Køge by er målby for 1. etape af PostNord Danmark Rundt cykelløbet fra Allerød til Køge. Og dagens etape afsluttes i Køge, med en lidt over 10 kilometer lang rundstrækning. Det forventede sprinteropgør vil finde sted på Vordingborgvej.
Det er bare super med cykelløb i Køge og passer fint med byens DNA. Og så er det en perfekt aktivitet til at sætte Køge på landkortet. Connect Køge, Spar Nord og lokale cykelentusiaster ønsker derfor at det skal markeres, og fejres med et brag af folkefest i løbet af dagen d. 16. august. Vi er i fuld sving med planlægningen og alle må være med som gæst til samles i glæde og styrke byens fællesskab om cykelsport og fremvise områdets attraktioner. Det kræver dog også foruden vores knofedt, at vi har erhvervslivets opbakning i form af sponsorater. Vi håber, at du vil være med til at skabe fest og samhørighed, så hør hvordan du kan understøtte arrangementet og blive eksponeret.
Kontakt venligst projektleder Signe Bæksted Jørgensen på sbj@connectkoege.dk eller på tlf. 2459 5008 for mere info.
Læs mere om PostNord Danmark Rundt her…