Bagedysten var et springbræt

Nomineret til årets Iværksætterpris

Se begrundelse
Billede af Lena Thorsson med en af hendes kager

Bagedysten var et springbræt

Tidligere bagedystdeltager og iværksætter Lena Thorsson har stiftet caféen ’Café Le Jardin’ med et stort fremtidspotentiale på Søndre Havn i Køge.

Selve ideen kom fra iværksætter Henrik Kehlet, der er født og opvokset i Køge. Han ville oprindeligt have startet en ”plug and play” café med færdigkøbte sandwich og kager fra den lokale bagedyst deltager. Den idé indebar, at Lena skulle bage efter sit arbejde som lærer. Det kunne Lena dog ikke se sig selv i og greb derfor chancen for at pitche idéen om haveoasen over for ham.

De mødte hinanden ved, at Henrik spottede bagedystdeltageren Lena i et opslag på Instagram og måtte derefter gense alle sæsonerne af Bagedysten på DR.dk. Om sit førstehåndsindtryk af Lena på fjernsynsskærmen, fortæller Henrik:

– Jeg synes bare, hun havde en super fed energi, og hun lavede nogle superlækre og flotte kager – og så var hun fra Køge! Og jeg har jo altid drømt om at kunne lave en lille café i Køge, hvor jeg er født og opvokset. Jeg syntes jo bare, jeg kunne se, at hun var en usleben diamant.

Drømmen blev til virkelighed

Navnet ’Café Le Jardin’ er fransk og betyder på dansk ’Havecaféen’. Og det er netop en farverig haveoase med glimt i øjet, der danner rammerne om den hyggelige café, hvor gæsterne kan glæde sig til lækre kager, cocktails og kaffe serveret med et stort smil på læben.

– Min kærlighed til kolonihaven var et gennemgående tema i Den Store Bagedyst og skulle også afspejles i caféen. Men jeg måtte lige oppe mig og give den et ”notch up”. Caféen skulle passe ind i området, og der er knapt så mormorstemning hernede, griner Lena Thorsson og fortsætter:

Derfor måtte navnet også være fransk. Og så har beboerne jo ikke haver, de har altaner og terrasser – så jeg har havestemning inspireret af min elskede kolonihave i caféen, hvor man kan nyde et frirum i skønne omgivelser og god atmosfære.

Ude er godt, hjemme er bedst

Med Café Le Jardin er målet for Lena at invitere folk i ”haven” og give dem en følelse af at være på ferie – et afbræk i hverdagen med en løs stemning og glæde.

Tidligere arbejdede Lena som lærer på specialskolen heldagsskolen i Slemminge, men Lena skulle ikke tænke længe over beslutningen om at springe ud i at blive medejer og kreativ direktør i Café Le Jardin.

– Det var helt vildt! Jeg gik fra at være skolelærer, som jeg var rigtig glad for til at blive medejer og kreativ direktør i Le Jardin. Det var et ubetrådt land. Nu skulle jeg gøre noget, jeg aldrig havde prøvet før. Samtidig var det også en drøm, som jeg ikke turde sige højt, fortæller Lena.

Drømmen blev til virkelighed

Det er ikke en dans på roser at være iværksætter og kreativ direktør. Ikke desto mindre blev Lena kreativ direktør i Caféen Le Jardin, og det var hårdt at få caféen oppe at køre.

– Det er benhårdt arbejde. Det fylder alt! Det har været altomfattende og indgribende at stå til måls for sådan et projekt. Men jeg gik all-in og var tro mod mig selv, fortæller Lena og tilføjer: Jeg er jo ikke uddannet konditor, så jeg måtte lære nogle systemer at kende undervejs. Det har været en lærerig proces – men vanvittigt hårdt. Nu er det heldigvis mere humane arbejdstider. Det var det altså ikke i starten!

Hvis Lena skulle give et par gode råd videre til nye iværksættere omkring karrierespringet, er det at være tro mod sig selv og ‘Learning by doing’.

– Vær tro mod dig selv, tro på dig selv og tag gode råd med på vejen. Jeg tog selv kontakt til andre iværksættere for at få gode råd og vejledning. Det var enormt givende, men det mest rigtige råd jeg fik med på vejen var ‘Learning by doing’. Og hold nu op, hvor er det en stejl læringskurve jeg bevæger mig op ad. Jeg kan stadig godt få denne der følelse af ”Nu kommer der snart én og prikker mig på skulderen, og siger – nu må du gerne gå hjem”. Den usikkerhed skal man pænt vise døren. Du skal tro på dig selv! Opfordrer Lena ihærdigt og fortsætter:

– Jeg har altid drømt om at drive min egen café med lækkerier og delikatesser, og på den måde kombinerer jeg så nu min hobby og mit arbejde smiler Lena og slutter: Og nu er det lykkedes!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev