fbpx

Det må godt gå langsomt

Det må gerne gå langsomt

Direktørens hjørne

Direktørens hjørne er i denne uge mere personlig end normalt. Jeg oplever en tendens til usund travlhed både her hos mig selv og mine nærmeste, men også når jeg kommer rundt i det lokale erhvervsliv og møder mange forskellige og veldrevne virksomheder her i Køgeområdet.

Det slår mig, at uanset virksomhedernes vidt forskellige produktioner og udfordringer, så er tempoet næsten altid meget højt på den pågældende arbejdsplads, hvor engagerede medarbejdere hver dag gør en prisværdig indsats. Men det må bare ikke blive en konstant faktor med travlhed og opskruet tempo, for så går det nemt ud over kvaliteten i produktionen, hvor vi oplever pressede og stressede medarbejdere. Desværre ser jeg en kedelig udvikling hen imod mere stress og jag, som vi skal væk fra.  

Den gode balance

Jeg er selv meget optaget af at finde den gode balance mellem det, at vi på den ene side præsterer på et højt niveau – samtidig med at trives i et sundt arbejdsmiljø. 
Det er ikke let, og omdrejningspunktet er at få de gode vaner. Dem giver jeg nogle bud på til sidst.  

Jeg – og vel de fleste andre – er opdraget til at stræbe efter at præstere og prioritere jobbet højt. Det er et levn fra en protestantisk arbejdsetik med en arbejdsmoral, der opfatter arbejde, som det at være “kaldet” til arbejde. Dengang var arbejdet større end dig selv, og man skulle yde for at blive en del af fællesskabet. I dag hersker denne moral dog ikke mere, men vi arbejder ideelt set for at realisere os selv og for at udforske og udvikle både vores kendte og ukendte potentialer. Det giver et meget stort engagement i arbejdet, og det er uanset hvilken type job, der er tale om. Jobbet er ikke bare en pligt, men mere en professionel dedikation, hvor man investerer mere af sig selv i en virksomhed end tidligere. 

Fordelene ved langsommelighed

På ledelsessiden har det enorm stor betydning med dybt engagerede medarbejdere, og vi har i stigende grad fokus på arbejdsetikken i kraft af tiltag som trivselsundersøgelser, teambuilding, sundhedstilbud og psykologhjælp. Vi dyrker dygtighed, effektivitet, samarbejde, fysisk og mental sundhed som aldrig før. Men vi har samtidig et ansvar for, at det hele ikke kammer over. Ikke mindst har vi ledere et ansvar for, at travlheden ikke bliver usund og fører til sygemeldinger med stress, udbrændthed og depression.

For mig er nogle af de gode vaner at undgå usund travlhed – noget jeg selv forsøger at praktisere med tanke på: Det må godt gå langsomt. Langsomheden kan nemlig give nogle enestående gevinster.

Kreativ tankegang og bedre ideer! Det kan være alt lige fra unikke aha-øjeblikke, der bedst kommer til os, når vi har tid til at vende tingene på hovedet. Sjældent kommer den geniale idé, når vi har fuld fart fremad og jonglerer e-mails og sidder i lange møder samtidig med, at vi har korte deadlines hængende over os. 

Vi laver færre fejl! Multitasking giver os den falske forestilling, at vi producerer mere. Men i virkeligheden overstimulerer det hjernen, og vi laver flere fejl. 

Vi bliver bedre til at lytte! Når vi speed-kommunikerer, kommer vi let til at tale over eller forbi hinanden i stedet for med hinanden. Når vi kommunikerer langsomt, bliver vi bedre til at lytte. Det forbedrer kommunikationen på arbejdspladsen.

Vi bliver mere effektive og mindre stresset! Når vi har det ”for travlt”, arbejder mange timer og hopper hastigt fra en ufærdig opgave til en anden, bliver vi både udmattet, stresset og ineffektive. 
Når vi tager os tid til at gøre os umage, at arbejde fokuseret og holde pauser undervejs, kan vores hjerner bedre følge med. Således producerer vi færre stresshormoner.

Jeg vil slutte med at tage benene op på bordet og holde en god pause og minde om, at hastværk er lastværk 😊  

De bedste hilsner
Allan Munch – Direktør hos Connect Køge