fbpx

Det er nu, vi skal have is i maven

Gas- og elpriserne bobler opad efter mistanke om russisk sabotage i Østersøen. Ja, vi er bestemt i en usikker tid med inflation- og energikrise. Og hvordan den nære fremtid kommer til at forme sig med udviklingen af krigen i Ukraine og fortsat stigende energipriser over en kold vinter er uvist. Aktuelt går det dog nedad i økonomien, og ingen kan sige med sikkerhed, hvornår det vender og hvor lang tid det tager før vi er tilbage på sporet. Personligt tør jeg spå, at vi vil opleve et dyk i økonomien, der strækker sig helt frem til mindst sommeren næste år og vender efterår/vinter 2023. Det er som sagt meget usikkert, men de grundlæggende tandhjul er så stærke i vores samfund, at fremdrift vil vinde.

Lige NU ved jeg, at vi må have is i maven, og ikke lade os rive med af stemninger og frygt. Vi skal bevare det kølige overblik, have ro og vise tålmod. Og så skal vi gøre de rette ting ud fra det, som vi ved.

Og hvad ved vi?

1: Arbejdskraftsbehovet vil dale. Selvom tallene lige nu viser, at det går historisk godt med beskæftigelsen, hvor der i juli måned 2022 kun var 705 ledige i Køge Kommune mod 1083 ledige på samme tid sidste år, så hører jeg også fra arkitekter og logistikbranchen – typisk de to brancher, der først mærker forandringer i beskæftigelsen, at de mærker fald i efterspørgslen på nybyggeri og færre forsendelser.  Altså der en opbremsning på vej i behovet for arbejdskraft i de kommende måneder. Vi skal derfor forberede os på arbejdsdeling, efteruddannelse og kompetenceudvikling, når der de kommende måneder kommer flere ”nedetider” for virksomhederne.  

2: Energipriser vil fortsat stige. De markant høje el- og gaspriser presser alle og desværre tror jeg at priserne vil fortsætte op ad i de kommende vintermåneder. På den korte bane må indsatsen være at begrænse energiforbruget mest muligt. Har du styr på dine varmekilder og/eller ventilationssystemer i virksomheden? På den længere bane handler det om, at vi sammen omstiller energibehovet til billigere og mere energivenlige kilder. Det gælder om at få gjort virksomheden klimaklar med CO2 regnskab og handleplaner for CO2 reduktion. Det bliver et indsatsområde, som Connect Køge allerede i næste uge sætter strøm til ved projektet: Gør din virksomhed klimaklar. Følg med, meget mere tilgår.

3: Digitaliseringen ruller med stigende fart og digitaliseringen er for mig grundstammen for vores kommende grønne omstilling. Digitalisering er nemlig afgørende i en tid, hvor tingene går stærkt, og hvor der hele tiden kommer nye krav og forventninger. Men halter digitaliseringen i din virksomhed, kan det være svært at få øjnene op fra driften og sætte gang i den digitale omstilling. Derfor er det vigtigt, at du rækker ud og bruger al den hjælp du kan få til videre digitalisering. I enhver virksomhed findes der processer, som kan effektiviseres og optimeres ved at udnytte digitale muligheder. Det kan for eksempel ske i form af smarte systemer og ikke mindst integrationer mellem smarte systemer. Digitalisering og digital strategi handler ikke kun om at gøre alting digitalt for enhver pris, men om at udnytte de muligheder, der findes, og som kan spare dig for tid, minimere manuelle fejl og gøre din virksomhed tilgængelig for nye markeder. Tøv derfor ikke med række ud til os, og vi kan finde frem til viden og rådgivning om fx nye teknologier (robotter, kunstig intelligens og Internet of Things), big data/Business, datasikkerhed, intelligence samt anvendelse af data, E-handel herunder valg af platform og automatisering  (avanceret produktion og produktionsoptimering).

Husk at handling er den stærkeste kraft til udvikling – og det gælder især i usikre tider.